fbpx

Как страхът управлява живота ни?

Забелязвате ли до каква степен страхът влияе на вашия живот и как страхът и много други емоции са завоалирани и добре замаскирани?

Много хора приемат стреса от работата за нещо нормално и дори го носят като почетен знак и повод за гордост. По този начин се считат за ангажирани, ефективни и ценни.

Замислете се какво означава стресът на работното място? Не е ли всъщност страх – да не сгрешим, да не бъдем признати за некомпетентни, да не ни накажат за изразеното мнение, да не разочароваме шефа, да не навредим на този, за когото сме поели отговорност? Страх, че няма да изпълним навреме поръчка, че ще провалим сделка. Нима не се страхуваме, че няма да признаят заслугите ни, че няма да получим повишение, че може да ни уволнят, ще останем без работа и няма да можем да издържаме семейството си.

Страхуваме се да поискаме намаляване на работното време, да поискаме да ни пуснат за важна училищна изява на децата и да признаем, че грижата за себе си е не по-малко  важна от работата.

Страхуваме се да признаем, че имаме нужда от почивка. Дори сме ужасени, че другите ще разберат за нашата уязвимост и несъвършенство, при положение че полагаме толкова усилия да се докажем.

Отношенията ни с близките също могат да бъдат стресиращи. Страхуваме се, че ще бъдем критикувани, отхвърлени, изоставени, че ще останем сами.

Страхуваме се, че ще се провалим или ще успеем, че ще бъдем унижени, че няма да открием истинската цел в живота си. Страхуваме се и от финансовите провали и от твърде големите парични суми. Не смеем да мечтаем за нещо грандиозно, защото може да се окажем неоценени.

Страхът от чуждото мнение или евентуалните грешки ни пречи да проявим творческите си способности. В същото време се опасяваме, че песента ни ще остане неизпята. Страхуваме се да не умрем, но колкото и да е странно, още повече се страхуваме да живеем.

Страхът се маскира по най-различни начини и не ни позволява да видим как управлява целия ни живот.

Важно е да разграничим истинския страх, когато е налице реална заплаха, от фалшивия страх, който е във въображението ни. Плашещите мисли могат да се превърнат в болестни физиологични промени.

Помислете какво подхранва вашите страхове и какво всъщност се крие под повърхността.

Източник: Д-р Лиса Ранкин – „Изцеление от страха“

Ако искаш да разбереш кои са твоите подсъзнателни ограничаващи убеждения и страхове, последвай този линк:

https://knijka-testove.gr8.com

Ако искаш да се освободиш от страховете, безпокойството, тревожността и стреса, виж как мога да ти бъда полезна:

https://venetavutova.com/uslugi

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.