fbpx
Силата на убежденията

Силата на убежденията

Убежденията са течни – като водата – те се развиват и променят. Създават нови пътища в ума ви и колкото повече енергия протича през тях, толкова по-силни стават. Имаме стотици убеждения за себе си и света около нас, които влияят на живота ни.
Убежденията определят нашите физически и емоционални реакции към околния свят. Умът и тялото работят съвместно с постоянен поток от послания и енергия, която се движи между клетките. Посланията се контролират от сигнали, които идват както отвътре, така и отвън.
Вътрешният ни свят включва: емоции, убеждения, мисловни процеси, биохимия. Външно е всяко нещо от околния свят – храната, която ядем; токсините, на които сме изложени, средата и културата, в която сме израснали. Когато получи сигнал, тялото реагира, като изпраща съобщение към 37 милиона клетки.
Когато в резултат на физическо преживяване или мисъл, мозъчните клетки (невроните) изградят връзки помежду си, в мозъка се извършва микроскопична промяна. Колкото по-често повтаряме една и съща мисъл, толкова по-плътна и силна става нервната връзка в мозъка.
Начинът, по който реагираме на сигналите от обкръжението, се определя от нашата система от убеждения. Реакциите ни променят структурата на мозъка – определени нервни пътища стават по-дълбоки и мислите по-лесно преминават през тях. Това е прекрасно, ако мислите колко много обичате себе си и не толкова хубаво, ако постоянно се съмнявате в способностите си.
Измежду стотиците убеждения, които имаме, обикновено има едно основно, чиято валидност се опитваме да докажем цял живот. Имаме убеждения от семейно и културно естество, които споделяме с хората от обкръжението си.
Сами създаваме житейските си преживявания, но това не означава да обвиняваме себе си или другите за всичко, което не ни прави щастливи.
Ежедневните ни мисли и постъпки се дължат на подсъзнателния ум.
Нещата, които съзнателно искаме, напр. нов партньор, луксозна кола, щастие или пари, не идват, вместо това получаваме това, в което подсъзнателно вярваме!
При убежденията принципът е абсолютно същият – привличаме същите вибрации, които излъчва и убеждението, което поддържаме. И тъй като постоянно търсим доказателства, че сме прави, сами създаваме събития, които потвърждават валидността на убеждението ни. Накъдето и да погледнем, виждаме своите убеждения, проектираме ги върху другите и върху себе си. Така през целия си живот получаваме доказателства, че не сме умни, не заслужаваме любов, не сме достойни, че не сме в безопасност.
Основното ни убеждение се проявява във всяка област от живота ни. Освобождавайки се от убежденията, които вече не ни служат, ние се избавяме от необходимостта да създаваме събития, доказващи валидността на тези убеждения. Можем да променим фокуса си, а оттам и това, което привличаме.
 
Източник: Карл Досън и Кейт Мерилат – „Промени убежденията си, промени живота си“
 
Ако искаш да разбереш какви са твоите подсъзнателни ограничаващи убеждения, последвай този линк:
https://knijka-testove.gr8.com
Ако искаш да отработиш блокажите и да промениш досегашния си модел, който те дърпа назад, виж как мога да ти бъда полезна:
https://venetavutova.com/uslugi

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.